START | AKTUALNOŚCI | O NAS | DZIAŁALNOŚĆ | HISTORIA | KONTAKT |
W sobotę i niedzielę na placu Wolnica odbył się wielki finał III Małopolskiego Festiwalu Smaku z udziałem laureatów wyłonionych podczas letnich półfinałów w Krakowie, Nowym Sączu, Oświęcimiu, Zakopanem i Tarnowie. Jednym z laureatów Małopolskiego Festiwalu Smaku w Zakopanem została Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Rabce Zdroju i wzięła udział w Finale na placu Wolnica. Plac ten zamienił się w wielką regionalną karczmę. Około 40 stoisk z potrawami i produktami regionalnymi w tym piekarnia rabczańska ze swoim chlebem kusiły nie tylko zapachem ale i smakiem. Podczas Festiwalu można było zobaczyć tradycyjne produkty z całej Małopolski, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane, spróbować, kupić, zagłosować na te najlepsze i wygrać nagrody. Wszystkim smakował oscypek owczy, kiełbasa krakowska, bigos czy moskole. Spore kolejki ustawiały się także po chleb z piekarni rabczańskiej robiony na naturalnym zakwasie. Była okazja do skosztowania wspaniałego ciasta flisackiego, kopyta pienińskiego, herbaty ziołowej i miodu z pasieki w Krościenku. Imprezę odwiedziły tłumy Krakowian i turystów. Gościom krakowskiego finału smakowało dosłownie wszystko – i oni wytypowali w plebiscycie swoich faworytów. Choć piekarnia rabczańska nie wróciła tym razem z nagrodą to opuszczali Kraków z wielką satysfakcją, że jej chleb zdobył uznanie wśród odwiedzających o czym świadczyły niekończące się tłumy smakoszy przy stoisku Spółdzielni. W Krakowie można było skosztować nie tylko chleb z piekarni rabczańskiej, ale także przepyszne ciasta i ciasteczka, które serwowały przepiękne góralki... |